Att bli med hemsida

av | maj 17, 2019 | blogg | 2 Kommentarer

Jag tänkte jag skulle dela med mig lite av vad du bör tänka på om du vill skaffa en egen hemsida. Det finns olika sätt att göra det på och det kan vara gratis eller kosta en slant allt beroende på ditt syfte och varför du vill skaffa en och hur mycket jobb du själv vill lägga in. 

 

Domännamn = hemsidans namn

Det första du bör göra om du inte redan gjort det är att bestämma dig för vad din hemsida ska heta alltså ett domännamn, det är inte alls säkert att det du vill ha finns ledigt, du kan enkelt kolla genom att klicka här: Domänsök

Några tips inför namnval är att välja ett ord som på något sätt beskriver vad din hemsida handlar om, har du ett företag vill du givetvis kanske ha det namnet men det kan vara bra att tänka på om ordet innehåller å,ä,ö att först se så det inte blir tokigt eftersom de blir a och o. Det får heller inte bli för långt och svårstavat min blogg heter tex introperspective.se alldeles för långt och lite svårstavat så det misstaget har jag lärt mig. Sen ångrar jag att jag inte valde .com eftersom jag vill nå engelska läsare men .com fanns inte tillgängligt.

.se eller .com kallas för toppdomän är också ett val du behöver ta ställning till. .se räcker gott och väl om du inte planerar lansera utomlands självklart kan de hitta dig ändå men .com syns bättre på sökmotorerna. Somliga köper också upp de andra så ingen kan använda samma namn som dem. Det beror lite på vad just du behöver om du har en unik produkt eller företagsidé så vill du ju inte bli förknippad med något annat som har samma webbadress men annat toppdomän i slutet. 

Rättelse! – läste ett inlägg om toppdomäner som jag länkar till här. Enligt google så rankar de inte .com högre det är en myt. Så kör på det du känner passar bra. Klicka här!

Mitt företag heter Erika i Rå och det i sig säger inte så mycket om vad jag gör men det var också min tanke för jag har många ideér om vad mitt företag kan innehålla och ville inte låsa mig till ett specifikt område. I webbadressen blir det erikaira.se och jag gillar klanget på det.

När du bestämt dig för vad din webbadress ska bli så är det dags att fundera på nästa steg. Nu finns det lite olika alternativ du kan välja på. Några frågor att ställa dig själv:

 • Vill jag bygga min hemsida själv?
 • Har jag tid att bygga den själv?
 • Hur mycket vill jag betala per månad?  
 • Vad göra jag om det inte blir som jag tänkt?
 • Vad är min budget för detta?
 • Vilka funktioner vill jag att sidan ska ha?

Så vill du bygga din sida själv? Om du precis som jag tycker det är kul att utforska nya områden så ska du absolut prova. Jag har själv lärt mig den vägen och har stött och blött på alla möjliga problem som sen blir till kunskap.

Här nedan listar jag några olika alternativ som jag vet om. Den första jag tänker nämna är den jag kommit att tycka mest om nämligen wordpress.org, wordpress.com är något annat och det får du kolla upp själv om du är nyfiken. Men .org är det som de allra flesta använder för du kan ha ditt eget domännamn och du har fler möjligheter att utveckla din hemsida som du vill ha den men då behöver du allra oftast kunna koda.

WordPress.org

I wordpress använder du ett tema det finns massor med fantastiska teman många av dem gratis. Men jag har lärt mig att det oftast slutar ändå med att man vill köpa pro-versionen för att få till det som man vill ha det. Jag använder idag ett av världens mest använda teman, det är ett premiumtema som heter Divi. I detta tema kan jag skapa det mesta som jag vill och det är väldigt intuitivt. Det finns också massor av kunskapsbanker att lära sig utveckla detta tema och jag har alltid fått bra hjälp från olika FB-grupper som använder Divi.

I wordpress kan du också välja till olika tillägg/plugins som har olika funktioner de flesta är gratis men så kostar såklart de allra bästa. Jag brukar vilja ha tillägg som förbättrar prestandan på min sida, håller den säker från intrång, mäter trafik för att nämna några.

Om du ger dig in i denna gebit så kan du förvänta dig att stöta på problem för det är mycket att lära sig och det mesta finns bara på engelska och även om jag är bra på språket så är just facktermer inte alltid så lätt att förstå. Men med det sagt det finns hur mycket info om allt som helst på sökmotorerna så det mesta går ju att lösa till slut.

Med wordpress behöver du också ett webbhotell och även där finns olika alternativ. Jag kommer inte gå in på de olika utan det är helt beroende på ditt behov och vad du vill betala.

Squarespace

Squarespace har jag inte testat själv men varit nyfiken på dels för att jag följer några som utvecklar hemsidor till andra med det. Jag tror att detta är ett bra verktyg för dig som vill bygga själv för du behöver inte tänka på webbhotell osv. Allt ingår i priset dessutom ska det vara lätt att designa själv. Så kolla upp det om du tycker det verkar intressant!

Wix

Wix har jag testat för typ sju åtta år sedan då jag byggde en hemsida, det är lite samma upplägg som Squarespace

Det jag vill säga med de två alternativen ovan är att jag personligen föredrar att inte ha några ramar att förhålla mig till jag vill kunna designa så som jag vill och om jag måste lära mig koda så gör jag det. Jag vet inte hur det funkar med Squarespace eller Wix men jag är ganska säker på att det ändå blir lite begränsat till hur du vill ha just din sida.

Priser då?

Ja vad kostar det egentligen? Kanske det mest relevanta för dig som nyss startat företag eller funderar på.

Wordpress.org

Du behöver:

 • Domännamn
 • Webbhotell
 • Tema
 • Tillägg

Runda svängar så skulle jag säga från 150 kr/månad och uppåt. Beroende på vilka val du gör.

Squarespace

 • Personlig kostar 11€ = 118 kr/ månad  
 • Företagare 17€ = 183 kr/månad

Wix

Gratis

Eller uppgradera till från 4€ = 43 kr/månad – 24€ = 258 kr/månad.

Sammanfattning

Som du säkert redan räknat ut så finns det många alternativ att välja bland och det kommer kosta oavsett. För även om du väljer bara gratis-alternativ så kommer det att ta tid, hur mycket beror på hur mycket du är villig att lägga för att få den hemsida du drömmer om. 

Hoppas detta varit till hjälp, undrar du över något så tveka inte att höra av dig!