BLOGG

I ärlighetens namn

I ärlighetens namn

Det är något som gnager i mig. Något som vill göra sig hörd men som jag skickligt undanmanövrerar hela tiden. Jag har tidigare skrivit om att det är något som händer inom mig man kan kalla det ett uppvaknande, en spirituell eller andlig resa för att hitta den jag är bortom lager och lager av skydd som jag burit genom livet. Mumbo jumbo för många de som inte vill eller kan förstå. För mig handlar det om att hitta den feminina kraften inom mig som jag så länge gömt undan, har hellre visat mig stark genom att vara maskulin. Dolt mina känslor, försökt vara en bättre upplaga av mig själv, härmat andra i hopp om att bli accepterad och godkänd.

Men ju mer skydd jag skalar av desto mer sårbar blir jag och desto mer blir synat i sömmarna. Jag kan ofta känna mig som två personer en som är den de flesta känner och den andra som är den som endast några få fått lära känna den som jag mer och mer känner mig bekväm med. Den första personligheten är den med lager och lager av skydd från händelser i livet den som tagit mig hit där jag är idag. Den personligheten är starkt präglad av rädslor. Rädsla för att inte passa in, att inte våga ta plats, att inte göra sig hörd eller känna sig älskad. Rädsla för att synas, bli kritiserad eller tillintetgjord. Rädsla för att släppa kontrollen och göra fel.

Det är också den personligheten som styr mitt liv med järnhand som inte tillåter mig att lyckas eller skapa överflöd. Som gör att jag tvivlar om och om igen på den väg jag nu vandrar. Och det är tröttsamt, motsträvigt och in i helsike åt helvete rent ut sagt. Det är svårt att inte låta sig jämföras med andra som tycks lyckas så “enkelt”, som inte tycks kämpa med rädslor och annat. Det bubblar en ilska inom mig som vill vråla och kasta saker omkring som är så trött så trött på att känna så här. Som vill kapitulera låta rädslan vinna lägga ner alla drömmar och framtidsmål skita i allt och avsluta företaget. Gå tillbaka till det bekväma, det som känns bekant.

Det som känns så…

Osant.

Jag började den här morgonen med att meditera i femton minuter. Därefter skrev jag i min anteckningsbok om mina tvivel och att jag måste berätta sanningen. För den andra personligheten jag nu lär känna är den som vill lägga korten på bordet. Den som absolut inte vill förställa sig längre, den som vill var sann mot sig själv i alla lägen. Så drog jag ett kort från mig favoritlek The Wild Unknown Animal Spirit, kortet jag fick var Oyster, som står för att det finns en kärna inom mig något som varit dolt och som måste delas så jag visste att det var detta jag behövde dela.

För det är så lätt att tro att den lilla yta man ser är den sanna. Och att vi ofta väljer att visa den sida som vi gärna helst blir förknippad med. Men i takt med att jag läser om det feminina uppvaknandet och mer och mer känner att jag förändras och att mina rädslor och skydd skalas av, så inser jag vidden av att vara sann i alla lägen. Och att vara sann är att även välkomna den mörka sidan av sig själv. Att möta sina skuggor. Det är det jobbet jag måste göra för att komma vidare.

 

“Jag är livrädd för att lyckas, därför lyckas jag inte.”

 

Det flyter inte alls på just nu. Jag känner blockeringar som tar plats och jag försöker syna dem för att kunna flytta dem. Samtidigt så känner jag ett lugn det ordnar sig. Allt tar sin tid och det gäller att inte få panik eller göra något oaktsamt. Att kunna släppa kontrollen och låta universum göra sitt. Det blir som det ska bli. Men det är ok att tvivla, vilja hoppa av ibland låta rädslan styra. Så länge det inte tar överhand och kontroll igen.

Att ha tillit och förtröstan är en konst. Att också lyssna på sin intuition och universums språk är skitsvårt. Till exempel vet jag inte om det som visats för mig betyder att jag helt ska lägga ner en av mina inriktningar, det som inte flödar alls. Och satsa på de andra. Vågar jag ta det steget, är jag redo? Det är väl då jag får ha tillit till att det kommer visa sig tydligare om det är det jag ska göra. Så länge jag är redo att ta emot när det kommer. Att då inte känna att det är ett misslyckade utan att det är en lärdom en vägvisare till det jag istället ska göra.

Så jag har ingen aning om detta resonerar med dig eller inte, men jag behövde lyfta detta för mig själv för att komma vidare. Ja jag är rädd och jag tvivlar. Men det finns en starkare kraft som vill något annat som vill synas och låta sig höras. Jag låter henne lufta sig då och då, vildkvinnan inom mig.

 

Hon som talar sanning hur ont det än gör.

❤︎

Tankar om kläder och uttryck

Tankar om kläder och uttryck

Så kul att så många är intresserade av Vildkvinna! Det känns verkligen som ett hedrande uppdrag att få fota just din Vildkvinna att få vara med och locka fram henne ur gömmorna. För jag tror de flesta av oss håller henne lite i skymundan medan vi visar det lite mer “polerade” jaget utåt. På min egen upptäcktsfärd genom livet inser jag mer och mer hur jag vill bryta ner den fasad jag byggt upp den är inte sann längre och gör ingen nytta, jag vill leva mera ärligt, skita i normer och tillrättalägganden, vara sårbar och ändå sätta tydliga gränser.

✭✭

Jag märker hur jag ändrar min klädstil, mera lediga kläder inte så genomtänkt utan mer på känsla. Jag vill kunna andas fritt, röra mig fritt. Jag borstar sällan håret, sminkar mig inte, rakar inte armhålor, ben eller bikinilinje längre, är lite småskitig för det mesta och jag älskar det! Och ibland vill jag göra precis tvärtom, klä mig i rena fina kläder, ta på lite mascara och noppa mina ögonbryn men då gör jag det för mig själv och ingen annan.

Jag vet att just kläder säger så mycket om vem vi är eller vill vara. Därför vill jag nu utmana dig som går i “Vildkvinnatankar” att släppa idén om att hitta den perfekta klädseln, tänk om du skulle kunna uttrycka ditt sanna väsen iklädd endast ett vitt lakan, eller ett gammalt urtvättat linne. För det handlar ju egentligen inte om det tyg du sätter på kroppen, det handlar om din inre kraft som ska komma ut och blomstra. Det sitter i ditt ansiktsuttryck din posering och allt det där andra som bara kommer när allt känns bra.

Med det vill jag också säga att jag kan ju inte lova att ditt vilda vackra kommer ut just denna gång, det kan bero på så många saker, vilken energi en är i, det som hänt timmarna innan fotosessionen osv. Men för att komma in i rätt stämning så kommer vi ha en ceremoni där vi släpper taget om förväntningar och föreställningar och istället bjuder in det oväntade, det kanske blir lite dans, lite sång någon form av rörelse för att bli av med stagnerad energi.

Vi bjuder in alla elementen och fotar i alla väder – med undantag för hällregn och åska mest för att min kamera inte klarar det såvida det inte finns skydd att stå under. Men vädret kan vi ju inte styra så vi får välkomna det som kommer. Samma gäller en strålande solig dag då är det inte alltid så bra fotoförutsättningar så det blir lite extra utmanande helt enkelt.

Om du har några frågor så är du välkommen att skicka ett mail eller höra av dig på messenger!

❤︎

Lansering av Vildkvinna

Lansering av Vildkvinna

Tjihoo! Äntligen är det dags att låta denna roliga idé få komma till världen. Som jag skrev i mitt förra inlägg så är det mycket som händer inom mig just nu. Jag expanderar på alla plan och det är så fruktansvärt vackert men också lite läskigt. Så många nya ideér och tankar som spirar att det är nästan svårt att hålla fokus.

Därför behöver jag låta denna nya tjänst få komma till uttryck nu så jag kan jobba vidare med andra projekt som behöver mera tid att få växa fram. Grundidén till denna tjänst som jag valt att kalla Vildkvinna – en fotosession som väcker ditt inre väsen till liv, kom för några år sedan efter en ceremoni med några vackra kvinnor här i Näsåker. Jag ville fota dem ute i naturen i sin kraft med de otroligt vackra kläder de hade på sig då under ceremonin. Men det blev bara en idé i tankestadiet som behövde tid att gro i lugn och ro.

Så efter en coachingsession med bästa Kirsi där vi pratade om vilket som skulle bli mitt nästa steg under tiden jag arbetar fram det som kommer senare så var det just denna som ville komma ut ur sitt näste. Och helt plötsligt så föll alla bitar på plats allt blev så lätt så är som det ska kännas när man är på rätt spår. Det känns galet kul och jag vet att du som känner samma kommer få en upplevelse utöver det vanliga.

Är du nyfiken på vad det handlar om? Klicka här så kommer du dit!

Jag hoppas få porträttera massor av fantastiska vildkvinnor denna sommar! Är det du en av dem?

Erika 2.0

Erika 2.0

Efter helgens retreat med mig själv och min företagssjäl tillsammans med Kirsi och fyra andra fantastiska kvinnor kan jag lugnt påstå att jag nått en högre dimension. Inte bara själsligt utan på flera sätt. Det finns något extra magiskt när kvinnor möts på det här sättet, i en trygg gemenskap, där allt är tillåtet.

 ▲

Jag var offline och samtidigt uppkopplad till något högre, saker föll på plats och nya ideér spirade med stöd och inspiration av varandra utforskade vi många områden och tog tillbaka vår egen unika kraft. Jag har sedan en tid känt ett slags kall som jag inte kunnat sätta ord på, men den här helgen damp det ner som en klar vision från himlen. Det är något helt annat från det jag gör idag med det involverar själ och hjärta, gemenskap och samhörighet, cykler och ceremonier. Nu vågar jag äntligen se vad det är och det känns så himla stort så stort jag måste nypa mig själv lite först. Behöver växa in i detta nya låta det formuleras, skapas i det tysta.

  ▲

Jag är galet tacksam att få denna möjlighet att utforska det som spirar inom mig. Att låta det få ta plats och ge näring, att sätta mig själv i det främre rummet att kasta mig ut i det okända, att hitta hem. 

När jag är redo ska jag berätta mera!

Att skapa business utifrån hjärtat

Att skapa business utifrån hjärtat

För längesen när jag börjat nosa på idén om att starta eget bodde jag ännu London, jobbade i butik och ville ut. Bort. En dröm började skapas, ett café ett svenskt café med gott fika, musik, poesi.

Började drömma stort och brett letade lokal, filade på namn. Så insåg att det var London jag ville bort ifrån. Flyttade till Stockholm. Nya drömmar. En butik en secondhandbutik på söder med hästar som tema, kollade upp starta eget-bidrag, hittade lämplig drömlokal. Så insåg jag att jag egentligen inte ville inte jobba i butik.

Drömmen sattes återigen på paus men jobbade vidare i sin tystnad. Så kom flytten till landsbygden. Det som förändrade allt. Nu var jag på en plats där allt kändes möjligt trots att ha gjort avkall på så mycket som en får genom att bo i en stad. De första trevande stegen togs mot den där drömmen som nu skulle förverkligas. Inget var självklart, vad skulle jag jobba med, hur skulle det gå till. Alla dessa frågor som jag inte hade svar på men det ena ledde till det andra och jag var i gång.

 ✭

Men ganska snabbt hamnade jag i den där fällan att tro att jag måste tacka ja till allt. Att nu när jag har företag måste jag vara på det “här” viset. Så som det verkade legitimt att vara. Kände mig obekväm, utsatt. Och helt fel ute. Min magkänsla ville något annat om jag ska driva ett företag så ska det vara på mina villkor inget annat. Som tur är finns det fler som tänker så och jag är glad att ha fått upptäcka flera av dem.

✭ 

Det hela började med att jag deltog i en workshop på hotell Höga Kusten, Kirsi Li Wahlström på Blissum höll i det och det handlade om att se sig själv och sina förmågor. Där tändes en gnista som jag nu utforskar och som även ledde till att jag tog ett stort steg för mig själv och mitt företag genom att även gå med i Kirsis ettårskurs på Blissful YOUniversity. Detta är en investering jag gör och som jag vet kommer ge avkastning på många, många sätt. Nu är jag i ett sammanhang där vi är flera som kan stötta varandra, ge support och pepp. För att vara egenföretagare är långt ifrån enkelt och det kan verkligen kännas ensamt ibland. Därför vill jag verkligen trycka på att om du går i starta eget-tankar gå med i en grupp som kan stötta dig för det är guld värt.

 ✭

Och här är jag nu. För första gången i mitt liv känner jag att jag kan skapa de förutsättningar jag behöver för att må bra. Och vad är det då? Jo det är att kunna välja dels vilka uppdrag jag ska ta mig an, det ska kännas kul och inspirerande, välja när och hur jag ska jobba, testa nya ideér, ha tid att vila och planera framtid utan att rulla fram i 180 km i timmen och missa allt det fina på vägen. Jag utmanas att att hela tiden utforska, jag ska inte längre stilla mitt kreativa sinne utan låta det få utlopp, våga drömma stort och vilt.

 ✭

Det företag jag har idag kanske är något helt annat imorgon. Det hoppas och tror jag, jag hoppas också att du om du har en dröm att du vågar ta ett första steg och utforska den. Du behöver inte ha alla svar på en gång låt det komma med tiden men låt inte det logiska tänkandet hindra dig låt hjärtat styra och lyssna noga på vad det har att säga.  

❤︎

 

Att bli med hemsida

Att bli med hemsida

Jag tänkte jag skulle dela med mig lite av vad du bör tänka på om du vill skaffa en egen hemsida. Det finns olika sätt att göra det på och det kan vara gratis eller kosta en slant allt beroende på ditt syfte och varför du vill skaffa en och hur mycket jobb du själv vill lägga in. 

 

Domännamn = hemsidans namn

Det första du bör göra om du inte redan gjort det är att bestämma dig för vad din hemsida ska heta alltså ett domännamn, det är inte alls säkert att det du vill ha finns ledigt, du kan enkelt kolla genom att klicka här: Domänsök

Några tips inför namnval är att välja ett ord som på något sätt beskriver vad din hemsida handlar om, har du ett företag vill du givetvis kanske ha det namnet men det kan vara bra att tänka på om ordet innehåller å,ä,ö att först se så det inte blir tokigt eftersom de blir a och o. Det får heller inte bli för långt och svårstavat min blogg heter tex introperspective.se alldeles för långt och lite svårstavat så det misstaget har jag lärt mig. Sen ångrar jag att jag inte valde .com eftersom jag vill nå engelska läsare men .com fanns inte tillgängligt.

.se eller .com kallas för toppdomän är också ett val du behöver ta ställning till. .se räcker gott och väl om du inte planerar lansera utomlands självklart kan de hitta dig ändå men .com syns bättre på sökmotorerna. Somliga köper också upp de andra så ingen kan använda samma namn som dem. Det beror lite på vad just du behöver om du har en unik produkt eller företagsidé så vill du ju inte bli förknippad med något annat som har samma webbadress men annat toppdomän i slutet. 

Rättelse! – läste ett inlägg om toppdomäner som jag länkar till här. Enligt google så rankar de inte .com högre det är en myt. Så kör på det du känner passar bra. Klicka här!

Mitt företag heter Erika i Rå och det i sig säger inte så mycket om vad jag gör men det var också min tanke för jag har många ideér om vad mitt företag kan innehålla och ville inte låsa mig till ett specifikt område. I webbadressen blir det erikaira.se och jag gillar klanget på det.

När du bestämt dig för vad din webbadress ska bli så är det dags att fundera på nästa steg. Nu finns det lite olika alternativ du kan välja på. Några frågor att ställa dig själv:

 • Vill jag bygga min hemsida själv?
 • Har jag tid att bygga den själv?
 • Hur mycket vill jag betala per månad?  
 • Vad göra jag om det inte blir som jag tänkt?
 • Vad är min budget för detta?
 • Vilka funktioner vill jag att sidan ska ha?

Så vill du bygga din sida själv? Om du precis som jag tycker det är kul att utforska nya områden så ska du absolut prova. Jag har själv lärt mig den vägen och har stött och blött på alla möjliga problem som sen blir till kunskap.

Här nedan listar jag några olika alternativ som jag vet om. Den första jag tänker nämna är den jag kommit att tycka mest om nämligen wordpress.org, wordpress.com är något annat och det får du kolla upp själv om du är nyfiken. Men .org är det som de allra flesta använder för du kan ha ditt eget domännamn och du har fler möjligheter att utveckla din hemsida som du vill ha den men då behöver du allra oftast kunna koda.

WordPress.org

I wordpress använder du ett tema det finns massor med fantastiska teman många av dem gratis. Men jag har lärt mig att det oftast slutar ändå med att man vill köpa pro-versionen för att få till det som man vill ha det. Jag använder idag ett av världens mest använda teman, det är ett premiumtema som heter Divi. I detta tema kan jag skapa det mesta som jag vill och det är väldigt intuitivt. Det finns också massor av kunskapsbanker att lära sig utveckla detta tema och jag har alltid fått bra hjälp från olika FB-grupper som använder Divi.

I wordpress kan du också välja till olika tillägg/plugins som har olika funktioner de flesta är gratis men så kostar såklart de allra bästa. Jag brukar vilja ha tillägg som förbättrar prestandan på min sida, håller den säker från intrång, mäter trafik för att nämna några.

Om du ger dig in i denna gebit så kan du förvänta dig att stöta på problem för det är mycket att lära sig och det mesta finns bara på engelska och även om jag är bra på språket så är just facktermer inte alltid så lätt att förstå. Men med det sagt det finns hur mycket info om allt som helst på sökmotorerna så det mesta går ju att lösa till slut.

Med wordpress behöver du också ett webbhotell och även där finns olika alternativ. Jag kommer inte gå in på de olika utan det är helt beroende på ditt behov och vad du vill betala.

Squarespace

Squarespace har jag inte testat själv men varit nyfiken på dels för att jag följer några som utvecklar hemsidor till andra med det. Jag tror att detta är ett bra verktyg för dig som vill bygga själv för du behöver inte tänka på webbhotell osv. Allt ingår i priset dessutom ska det vara lätt att designa själv. Så kolla upp det om du tycker det verkar intressant!

Wix

Wix har jag testat för typ sju åtta år sedan då jag byggde en hemsida, det är lite samma upplägg som Squarespace

Det jag vill säga med de två alternativen ovan är att jag personligen föredrar att inte ha några ramar att förhålla mig till jag vill kunna designa så som jag vill och om jag måste lära mig koda så gör jag det. Jag vet inte hur det funkar med Squarespace eller Wix men jag är ganska säker på att det ändå blir lite begränsat till hur du vill ha just din sida.

Priser då?

Ja vad kostar det egentligen? Kanske det mest relevanta för dig som nyss startat företag eller funderar på.

Wordpress.org

Du behöver:

 • Domännamn
 • Webbhotell
 • Tema
 • Tillägg

Runda svängar så skulle jag säga från 150 kr/månad och uppåt. Beroende på vilka val du gör.

Squarespace

 • Personlig kostar 11€ = 118 kr/ månad  
 • Företagare 17€ = 183 kr/månad

Wix

Gratis

Eller uppgradera till från 4€ = 43 kr/månad – 24€ = 258 kr/månad.

Sammanfattning

Som du säkert redan räknat ut så finns det många alternativ att välja bland och det kommer kosta oavsett. För även om du väljer bara gratis-alternativ så kommer det att ta tid, hur mycket beror på hur mycket du är villig att lägga för att få den hemsida du drömmer om. 

Hoppas detta varit till hjälp, undrar du över något så tveka inte att höra av dig! 

Kontakta mig här nedan eller skicka e-post till info@erikaira.se

4 + 1 =

Erika i Rå Erika Olofsson Rå 222 880 30 Näsåker
Innehar F-skattsedel samt momsregistrerad ©Erikaira.se 2019

 

Share This